wtorek, 18 marca 2014

Babeczki marchewkowo-orzechowe






Achhh....na samo wspomnienie ślinka cieknie :-) W ostatni weekend piekłam z Julką, a jakże ;-) te absolutnie pyszne babeczki z marchewką i orzechami pekan. 
I muszę śmiało powiedzieć, że rezultat przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania. 
By rozkosz była jeszcze bardziej spektakularna babeczki pokryłam kremem z masła orzechowego...absolutne niebo w gębie :-) Łakomczuchy jedząc te babeczki mogą mieć czyste sumienie, bo nie dość, że są w nich zdrowe orzechy i marchewka, to jeszcze spora ilość jakże zdrowej oliwy z oliwek. Babeczki w dużych ilościach trafiły na rodzinną imprezę i spotkały się z bardzo pochlebnymi opiniami babkożerców, także teraz mogę je z czystym sumieniem polecać :-)  By poznać przepis czytajcie dalej :-) 


Składniki ( na porcję 12 babeczek ) :

150 ml  oliwy z oliwek ( lub innego oleju roślinnego )
200 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
175 g tartej marchewki
50 g krojonych orzechów pekan

Przygotowanie :

1. Rozgrzać piekarnik do 180 C

2. W dużej misce wymieszać ze sobą oliwę, cukier oraz jajka do uzyskania gładkiej masy ( można to 
    zrobić również w mikserze albo Thermomixie )

3. Stopniowo dosypać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i mieszać aż do połączenia się
    składników.

4. Do masy dodać utartą marchewkę oraz rozdrobnione orzechy.

5. Nałożyć do foremek - ja mam formę blaszaną na 12 babeczek i wykładam ją papierowymi
    papilotkami albo silikonowymi foremkami wielokrotnego użytku.

6. Piec przez 25-30 minut, po czym ostudzić przed nakładaniem kremu.


Krem z masła orzechowego :

Składniki :

125 g masła orzechowego
75 g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
175 g cukru pudru - ja używam dużo mniej - kwestia gustu :-) 
1 łyżka mleka

Przygotowanie :

1. Do dużej miski wkładamy masło orzechowe, masło oraz ekstrakt waniliowy i mikserem
   elektrycznym ubijamy aż masa będzie gładka i puszysta ( można wrzucić do Thermomixa i 
   mieszać motylkiem ). 

2. Stopniowo dodajemy cukier puder oraz mleko i mieszamy już ręcznie na gładką i kremową masę.

3. Nakładamy na babeczki rękawem cukierniczym lub szpatułką do kremów ( tudzież czymkolwiek
   chcemy lub mamy pod ręką ;-)) 


Smacznego !!!!

A niżej kilka fotek na zachętę :-)

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz