Achhh....na samo wspomnienie ślinka cieknie :-) W ostatni weekend piekłam z Julką, a jakże ;-) te absolutnie pyszne babeczki z marchewką i orzechami pekan.
I muszę śmiało powiedzieć, że rezultat przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania.
By rozkosz była jeszcze bardziej spektakularna babeczki pokryłam kremem z masła orzechowego...absolutne niebo w gębie :-) Łakomczuchy jedząc te babeczki mogą mieć czyste sumienie, bo nie dość, że są w nich zdrowe orzechy i marchewka, to jeszcze spora ilość jakże zdrowej oliwy z oliwek. Babeczki w dużych ilościach trafiły na rodzinną imprezę i spotkały się z bardzo pochlebnymi opiniami babkożerców, także teraz mogę je z czystym sumieniem polecać :-) By poznać przepis czytajcie dalej :-)
Składniki ( na porcję 12 babeczek ) :
150 ml oliwy z oliwek ( lub innego oleju roślinnego )
200 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
175 g tartej marchewki
50 g krojonych orzechów pekan
Przygotowanie :
1. Rozgrzać piekarnik do 180 C
2. W dużej misce wymieszać ze sobą oliwę, cukier oraz jajka do uzyskania gładkiej masy ( można to
zrobić również w mikserze albo Thermomixie )
3. Stopniowo dosypać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i mieszać aż do połączenia się
składników.
4. Do masy dodać utartą marchewkę oraz rozdrobnione orzechy.
5. Nałożyć do foremek - ja mam formę blaszaną na 12 babeczek i wykładam ją papierowymi
papilotkami albo silikonowymi foremkami wielokrotnego użytku.
6. Piec przez 25-30 minut, po czym ostudzić przed nakładaniem kremu.
Krem z masła orzechowego :
Składniki :
125 g masła orzechowego
75 g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
175 g cukru pudru - ja używam dużo mniej - kwestia gustu :-)
1 łyżka mleka
Przygotowanie :
1. Do dużej miski wkładamy masło orzechowe, masło oraz ekstrakt waniliowy i mikserem
elektrycznym ubijamy aż masa będzie gładka i puszysta ( można wrzucić do Thermomixa i
mieszać motylkiem ).
2. Stopniowo dodajemy cukier puder oraz mleko i mieszamy już ręcznie na gładką i kremową masę.
3. Nakładamy na babeczki rękawem cukierniczym lub szpatułką do kremów ( tudzież czymkolwiek
chcemy lub mamy pod ręką ;-))
Smacznego !!!!
A niżej kilka fotek na zachętę :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz