środa, 30 lipca 2014

Sałatka z awokado i ogórków - idealna na upalne dni !







Uffff jak gorąco :-) Przyszły upały...nareszcie mamy lato o jakim marzymy przez całą jesień i zimę ! Jestem bardzo szczęśliwa, bo lubię ciepło. Jest wiele pozytywnych stron wysokich temperatur...a jedną z nich jest to, że mamy mniejszy apetyt :-) W tak upalne dni niechętnie sięgamy po ciepłe dania, wolimy raczej instynktownie chłodzić organizm .

Dziś więc mam dla Was propozycję smacznej sałatki, która dostarczy Wam bardzo dużo zdrowych kwasów tłuszczowych oraz solidną porcję przeciwutleniaczy, dzięki awokado - o którym kilka słów później :-)

Fotograficznie przedstawiam Wam składniki na tą sałatkę :


Składniki :

- awokado
- ogórki
- koperek
- ser feta
- sok z limonki lub cytryny
- sól i pieprz


Kroimy awokado w kostkę a z ogórków usuwamy pestki (chyba, że macie młode ogórki, w których pestek jest niewiele i są drobniutkie), po czym je również kroimy w kostkę.
Siekamy koperek, wyciskamy sok z limonki lub cytryny i na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku :-)

Pamiętajcie, że awokado jest najbardziej kalorycznym owocem - 160 kcal w 100g !!! Przeciętny owoc ma więc około 400 kcal. Jeśli liczycie pilnie kalorie to jedzcie z umiarem :-)

A teraz słów kilka o awokado - poczytajcie, bo to bardzo zdrowy owoc. Ja dopiero odkrywam różne sposoby przyrządzania potraw z awokado i będę co jakiś czas się z Wami tymi wynalazkami dzielić.




Awokado to owoc o dużej zawartości tłuszczu. Można nim np. smarować pieczywo, a będzie tak samo smaczne jak z masłem, ale zdrowsze, bo kwasy tłuszczowe obecne w awokado chronią serce.

Kwas oleinowy z awokado obniża poziom cholesterolu.

W średniej wielkości awokado (270 g) jest aż 41 g tłuszczu. Inne owoce zawierają go tylko w śladowych ilościach (0,2-0,4 g). Jest to jednak tłuszcz dobroczynny dla zdrowia – kwas oleinowy, który ma zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu, a ponadto przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi.

Wartości odżywcze awokado: likopen, potas, witaminy C, E, A, z grupy B, luteinę i zeaksantynę.

Dzięki obecności  tłuszczu z awokado cenne składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne, np. organizm przyswaja 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów, jeśli jednocześnie jemy awokado np. w sałatce.

W awokado jest też dużo potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy.

Owoc ten zawiera sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B, wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu.

Jedzenie awokado dobrze wpływa też na oczy, jest w nim bowiem luteina i zeaksantyna.


 Źródło : http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html






2 komentarze:

  1. Właśnie zrobiłam sałatkę! Pierwsza łyżka-hmmm...dziwny smak. Kolejna łyżka-wow, wyśmienite!!! Koperek jest ekstra! Całość smakuje WYBORNIE. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aneczko ja też miałam te same odczucia...a awokado wcześniej traktowałam trochę jak mydło ;-) Ale po chwili smak jest łagodny a jednocześnie dzięki fecie wyrazisty. Cieszę się, że Ci smakuje !

    OdpowiedzUsuń