poniedziałek, 14 września 2015

Kukurydza zapiekana po meksykańsku





Witajcie :-)

Koniec lata to sezon na żółciutką pyszną kukurydzę. Wszyscy znamy ją w klasycznej soczystej wersji z masłem i solą...wersji, której nic nie brak na pierwszy rzut oka ;-) Ja mam dla Was dzisiaj propozycję trochę bardziej charakterną i aromatyczną. Spróbujcie i oceńcie sami ;-)

Co i jak ?

Potrzebujesz :

kukurydzę
sok z limonki
paprykę słodką i ostrą w proszku
masło
ser pleśniowy typu lazur lub gorgonzola


Kolby kukurydzy zawijamy pojedynczo w folię aluminiową wkładając do środka kawałki masła. Po wierzchu skrapiamy kolbę sokiem z limonki, szczelnie zamykamy zawiniątko z folii i wkładamy do piekarnika na około 40-50 minut w temperaturze 180-200 C.

Po upływie 40 minut sprawdźcie widelcem czy kukurydza jest już miękka i soczysta.

Na koniec, po wyjęciu z piekarnika kukurydzę układamy na talerzu, posypujemy suszoną papryką słodką i ostrą oraz skrapiamy jeszcze sokiem z limonki.
Na koniec dorzucamy małe kawałeczki sera pleśniowego. Polecam też dorzucić odrobinę świeżej pietruszki.

Smacznego !







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz