piątek, 23 października 2015

Naleśniki dyniowe




Jesień ma wiele twarzy i barw, jednak dla mnie jesień jest przede wszystkim  pomarańczowa :-) 
Uwielbiam dynie, zarówno jako dekorację,jak i bohaterkę w mojej kuchni. W zeszłym sezonie robiłam mnóstwo dyniowych przysmaków (zajrzyjcie po zeszłoroczne przepisy na pyszne ciasto, zupę z pieczonej dyni z imbirem czy też dyniowe placuszki), a żeby móc je przygotowywać w każdej chwili to zamroziłam sobie dynię w postaci puree, które wykorzystuję do wielu przepisów.

Dzisiejszy przepis na pięknie pomarańćzowe dyniowe naleśniki również bazuje na puree z pieczonej dyni więc zajrzyjcie po wskazówki TUTAJ :-) Naleśniki są bardzo atrakcyjne smakowo, nawet nie potrzebują zbyt wielkiego towarzystwa - odrobina cukru pudru w zupełności wystarcza ale doskonałe są też z dżemami i z Nutellą.

Składniki :

* 2 jajka
* 3/4 szklanki puree z dyni
* 1 szklanka mleka - może być roślinne
* 3/4 szklanki wody
* 2 szklanki mąki
* 2 łyżki roztopionego masła
* 1/2 szklanki cukru trzcinowego
* 1/2 łyżeczki soli
* 1 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
* 1/4 łyżeczki mielonych goździków
* 1/4 łyżeczki suszonego imbiru




Przygotowanie :
1. Lekko ubijamy jajka w dużej misce, dodajemy puree z dyni, mleko, wodę i masło i mieszamy aż składniki dobrze się połączą.

2. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy na gładką masę.

3. Naleśniki smażymy na patelni na średnim ogniu.

Sugerowałabym smażenie niedużych naleśników, bo ciasto nie pozwala na zrobienie bardzo cienkich naleśników i duże bardzo trudno odwracać ;-)
Podajemy z dżemem, cukrem pudrem, Nutellą lub owocami. Pysznie może być również z waniliowym serkiem na wierzchu :-)

Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz