poniedziałek, 25 stycznia 2016

Kalafiorowa Carbonara z orzechami




Jakoś całkiem niedawno temu, w jednej z kulinarnych gazet trafiłam na przepis na kalafiorową carbonarę i postanowiłam go natychmiast wypróbować.
Okazał się być tak doskonały, że postanowiłam się nim z Wami podzielić. Makaronu z tego przepisu wyszło tyle, że jeszcze przez 2 dni odgrzewałam go sobie w pracy na obiad i polewając tylko lekko oliwką i posypując parmezanem mogłam cieszyć się bardzo przyjemnym smakiem.
Pieczony kalafior doskonale skomponował się z prażonymi orzechami laskowymi oraz parmezanem, a delikatne w smaku jajko dodało wszystkiemu cudownej łagodności.
Polecam Wam spróbować :-)

Oto i ona : Kalafiorowa carbonara z orzechami 


Składniki :
  • 1 spory kalafior pokrojony na różyczki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeży tymianek
  • ok 100 g posiekanych orzechów laskowych
  • 350 g makaronu penne
  • 100 g tartego parmezanu
  • 2 jajka ubite
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • pęczek posiekanej pietruszki
  • pieprz 

Przygotowanie :
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C lub 180°C z termoobiegiem.
  2. Kalafior wkładamy do miski, obtaczamy go w oliwie,pieprzu i tymianku a następnie wykładamy na blaszkę. Pieczemy go około 20 minut aż zmięknie i zacznie się lekko karmelizować. Posypujemy kalafior orzechami i pieczemy jeszcze 5-10 minut, aż orzechy się lekko uprażą.
  3. W międzyczasie gotujemy makaron.
  4. Odcedzamy makaron zostawiając trochę wody z gotowania i przekładamy go na dużą, głęboką patelnię.
  5. Wyjmujemy blachę z kalafiorem z piekarnika i dodajemy go do makaronu. Następnie dodajemy 2-3 łyżki wody z gotowania, parmezan, jajka, śmietanę oraz pietruszkę. Temperatura makaronu powinna być na tyle wysoka by podgrzać nam jajka, ale ich nie  ściąć - tak jak w klasycznym sosie carbonara.
Jeśli całość wyda Wam się zbyt gęsta to dodajcie jeszcze wody z gotowania makaronu.


Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz