wtorek, 19 stycznia 2016

Słodkie beziki



Długo zbierałam się by zrobić beziki. Jeszcze dłużej zabieram się za zrobienie tortu bezowego…;-) To jeszcze przede mną. Pewnie dlatego, że wybieram na ogół rzeczy, które mogę przygotować w miarę szybko, a jak wiecie tort bezowy wymaga czasu…także odkładam go na okres z luźniejszym grafikiem…z obawą, że takowy długo nie nadejdzie ;-)
Wracając do bezików. Są proste, śliczne i pyszne. Wielbicielom łakoci z białek więcej mówić nie trzeba :-)

Składniki :

150 g białek jajek - około 5 średnich jajek
300 g drobnego cukru

ewentualnie jakiś aromat spożywczy

Przygotowanie :

  1. Nagrzewamy piekarnik do 200°C.
  2. Na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia wysypujemy cukier i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 5 minut, aż cukier zacznie się lekko topić na brzegach (podgrzanie cukru spowoduje, że lepiej połączy się on z białkiem i nada masie błyszczący charakter).
  3. Ubijamy białka w mikserze albo w metalowej misce - najpierw powoli ubijając do powstania bąbelków, a potem zwiększając prędkość miksera aż białka ubiją się na sztywno. Uważajcie by nie ubijać białek za długo bo wtedy masa Wam zmięknie i zrobi się zbyt lejka.
  4. Gdy wyjmiecie już cukier z piekarnika, zmniejszcie temperaturę do 100°C. Zostawcie otwarte drzwiczki to temperatura szybciej spadnie.
  5. Do ubitych na sztywno białek dodawajcie na szybkich obrotach po jednej łyżce ciepłego cukru upewniając się, że piana pozostaje sztywna zanim dodacie następną łyżkę. Ja dodałam jeszcze aromat - olejek różany.
  6. Jak już dodacie cały cukier to miksujcie jeszcze pianę przez około 5-7 minut. Sprawdźcie po tym czasie masę między palcami - ważne by nie zawierała grubych grudek cukru. Jeśli poczujcie grudki to miksujcie jeszcze przez chwilę. Wasza masa będzie gotowa jak topiąc palec w masie uformuje ona na palcu sztywny czubek.
  7. Beziki wyciskamy na blaszkę z papierem do pieczenia rękawem cukierniczym.
  8. Jeśli chcecie mieć kolorowe beziki to możecie je zabarwić tak jak ja - smarując worek od wewnątrz barwnikiem spożywczym. Musicie wtedy zrobić pędzelkiem albo wykałaczką kilka pionowych pasków z barwnika wzdłuż worka.
  9. Małe beziki pieczemy w 100°C przez około 30-40 minut - musicie sprawdzać kiedy z łatwością będą odchodzić od papieru z nienaruszonym spodem.
  10. Po upieczeniu wyjmijcie je z piekarnika ale zostawcie beziki na blaszce do ostygnięcia.

Przechowujcie je w jakimś pojemniku w suchym miejscu.

Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz