Długo zbierałam się by zrobić beziki. Jeszcze dłużej zabieram się za zrobienie tortu bezowego…;-) To jeszcze przede mną. Pewnie dlatego, że wybieram na ogół rzeczy, które mogę przygotować w miarę szybko, a jak wiecie tort bezowy wymaga czasu…także odkładam go na okres z luźniejszym grafikiem…z obawą, że takowy długo nie nadejdzie ;-)
Wracając do bezików. Są proste, śliczne i pyszne. Wielbicielom łakoci z białek więcej mówić nie trzeba :-)
Składniki :
150 g białek jajek - około 5 średnich jajek
300 g drobnego cukru
ewentualnie jakiś aromat spożywczy
Przygotowanie :
- Nagrzewamy piekarnik do 200°C.
- Na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia wysypujemy cukier i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 5 minut, aż cukier zacznie się lekko topić na brzegach (podgrzanie cukru spowoduje, że lepiej połączy się on z białkiem i nada masie błyszczący charakter).
- Ubijamy białka w mikserze albo w metalowej misce - najpierw powoli ubijając do powstania bąbelków, a potem zwiększając prędkość miksera aż białka ubiją się na sztywno. Uważajcie by nie ubijać białek za długo bo wtedy masa Wam zmięknie i zrobi się zbyt lejka.
- Gdy wyjmiecie już cukier z piekarnika, zmniejszcie temperaturę do 100°C. Zostawcie otwarte drzwiczki to temperatura szybciej spadnie.
- Do ubitych na sztywno białek dodawajcie na szybkich obrotach po jednej łyżce ciepłego cukru upewniając się, że piana pozostaje sztywna zanim dodacie następną łyżkę. Ja dodałam jeszcze aromat - olejek różany.
- Jak już dodacie cały cukier to miksujcie jeszcze pianę przez około 5-7 minut. Sprawdźcie po tym czasie masę między palcami - ważne by nie zawierała grubych grudek cukru. Jeśli poczujcie grudki to miksujcie jeszcze przez chwilę. Wasza masa będzie gotowa jak topiąc palec w masie uformuje ona na palcu sztywny czubek.
- Beziki wyciskamy na blaszkę z papierem do pieczenia rękawem cukierniczym.
- Jeśli chcecie mieć kolorowe beziki to możecie je zabarwić tak jak ja - smarując worek od wewnątrz barwnikiem spożywczym. Musicie wtedy zrobić pędzelkiem albo wykałaczką kilka pionowych pasków z barwnika wzdłuż worka.
- Małe beziki pieczemy w 100°C przez około 30-40 minut - musicie sprawdzać kiedy z łatwością będą odchodzić od papieru z nienaruszonym spodem.
- Po upieczeniu wyjmijcie je z piekarnika ale zostawcie beziki na blaszce do ostygnięcia.
Przechowujcie je w jakimś pojemniku w suchym miejscu.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz