Dzisiaj chcę Wam przypomnieć o puddingu z nasion Chia czyli szałwii hiszpańskiej. Pisałam o nim już jakiś czas temu ale postanowiłam Wam o nim przypomnieć.
Nasiona szałwii hiszpańskiej według wszystkich dostępnych publikacji są niezmiernie zdrowe więc warto je przemycać tu i ówdzie :-) Ja dosypuję sobie te maleńkie nasionka do owsianki, do sałat a nawet do zupy. A pudding, który widzicie jest po prostu bajecznie pysznym rozwiązaniem na śniadanie albo zdrowy deser. Ja przygotowuję go z mlekiem kokosowym i krowim ale Wy możecie wykorzystać dowolne mleko - zarówno krowie jak i roślinne.
Pudding Chia
Składniki :
* 1 duża puszka mleczka kokosowego (400g)
* 100 ml dowolnego mleka - ja używam krowie
* 2 łyżeczki syropu z agawy
* łyżeczka olejku waniliowego
* cukier waniliowy - ilość wg. uznania
* 4 łyżki nasion Chia
Przygotowanie :
Do miski wlewamy mleczko kokosowe oraz mleko krowie, wsypujemy Chia, cukier waniliowy, olejek waniliowy, syrop z agawy i dokładnie wszystko ze sobą mieszamy by pozbyć się grudek, typowych dla mleczka kokosowego.
Wstawiamy miskę pod przykryciem do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Po wyjęciu z lodówki porcjujemy i dokładamy dowolne dodatki w postaci orzechów, owoców sezonowych czy konfitur. Ja w wersji ze zdjęć dodałam borówki, migdały,płatki kokosowe, granaty i konfiturę. Wyszło pyyyysznie :-)
Tak przygotowany pudding jako baza może stać w lodówce przez kilka dni doskonale nadaje się na lekkie i pożywane śniadanie.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz