Dzisiaj kolejna wariacja na temat placuszków :-) Placuszkowych wariacji nigdy za wiele nieprawdaż ? Szczególnie jeśli w domu znajdują się mali plackożercy ;-) A przy tych plackach okazało się, że smakują nie tylko maluchom. Przepis ten zawiera świeżą żurawinę, ale równie dobrze można w nim wykorzystać żurawinową konfiturę.
A może żurawinę zastąpicie jakimś innym owocem ? Bądźcie kreatywni i pochwalcie się jeśli znajdziecie godne zastępstwo.
Składniki :
3/4 szklanki mleka
1 łyżka octu
1 szklanka mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżki stopionego masła
Skórka 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka olejku waniliowego
Świeża żurawina lub konfitura z żurawiny
syrop z agawy lub cukier do posypania
syrop z agawy lub cukier do posypania
Przygotowanie :
1. Mieszamy mleko z octem w misce i odstawiamy na 5 minut.
2. Mieszamy ze sobą w misce mąkę, cukier, proszek, sodę i sól.
3. Do mleka z octem dodajemy skórkę pomarańczową, jajko, masło i olejek waniliowy.
4. Do mokrych składników dodajemy suche i dokładnie mieszamy by pozbyć się grudek.
5. Smażymy na średnim ogniu posypujac na wierzch pokrojoną żurawinę lub konfiturę. Smażymy aż pojawią się bąbelki, po czym przewracamy i podsmażamy drugą stronę.
Na talerzach polewamy placki syropem z agawy albo posypujemy cukrem :-)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz