niedziela, 30 listopada 2014

Polędwiczka wieprzowa z imbirem i czosnkiem w soku z pomarańczy




Dzisiaj chciałabym ponownie zaproponować Wam coś mięsnego, czyli rarytas w mojej kuchni ;-) Mięso właściwie mogłoby dla mnie nie istnieć, więc jak już decyduję się je zjeść to musi być naprawdę wyjątkowo zrobione, chude i delikatne. I taka właśnie jest bohaterka dzisiejszego przepisu : polędwiczka wieprzowa :-) I w dodatku jest w wyśmienitym towarzystwie czosnku, imbiru i soku ze świeżych pomarańczy. 

Wspaniałe w tym przepisie jest to, że żadna w nim filozofia i bardzo niewiele pracy.



Składniki :

* polędwiczka wieprzowa 
* 5-6 ząbków czosnku
* świeży imbir - kilka średnich plastrów
* sok z 1 pomarańczy
* sos sojowy ciemny
* ocet balsamiczny
* 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie :

1. Polędwiczkę wieprzową myjemy dokładnie i układamy w naczyniu żaroodpornym

2. W miseczce przygotowujemy marynatę z soku z pomarańczy, oliwy, octu balsamicznego i sosu sojowego.  Niestety nie powiem Wam dokładnie ile macie dodać octu czy sosu, musicie to zrobić na tak zwanego "czuja" próbując marynatę. Octu dodaję zdecydowanie mniej niż sosu sojowego, który ma złamać słodycz soku z pomarańczy i nadać charakter marynacie. Gdybym jednak musiała podać proporcje to myślę, że byłaby to mniej więcej łyżka octu balsamicznego na 3 łyżki sosu sojowego. Ale nie traktujcie tego sztywno, sami odnajdźcie swój smak ;-)




3. Czosnek przeciskamy przez praskę a imbir kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do marynaty.

4. Zalewamy marynatą polędwiczkę i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

5. Wyjmujemy z lodówki i wstawiamy pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 180 C.

6. Pieczemy około 45-55 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika, więc warto po 40 minutach zaglądać. Ja w połowie pieczenia przewracam mięso na drugą stronę, żeby się podpiekło z obydwu stron.

Ponieważ polędwiczka z natury jest dosyć suchym mięsem, to polecam polewać mięso na talerzu sosem, który powstanie z marynaty. Ja pozostawiam sos bardzo rzadki, ale można go zagęścić jak ktoś woli.

Smacznego !















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz