poniedziałek, 9 maja 2016

Zawijasy z pietruszkowym pesto i szparagami








Ostatnio jak przygotowywałam tartę ze szparagami w wąskiej blaszce zostało mi kilka zblanszowanych ogonów szparagów i pasek francuskiego ciasta. Pękłoby mi chyba serce gdybym miała wyrzucić choć kawałek tych zieloności ;-) Postanowiłam więc coś wyczarować z tego, co miałam i tak w mgnieniu oka powstał pyszny zawijas. Miałam akurat pesto z pietruszki, ale wy możecie użyć dowolnego pesto albo przygotować sobie pyszne pesto z pietruszki - miksując ją z migdałami, oliwą, sokiem z cytryny i czosnkiem. Zawijas wyszedł cudny i baaaardzo smaczny :-)

Co i jak ?

Posmarujcie wąski pasek francuskiego ciasta pesto. Na wierzch ułóżcie pokrojone w drobną kostkę zblanszowane szparagi. Zwińcie ciasto w jak najbardziej ciasny rulon i wstawcie do piekarnika na około 15 minut, na 180 stopni aż ciasto się zarumieni.

Smacznego !








1 komentarz: