piątek, 5 grudnia 2014

Ciasto żurawinowo-pomarańczowe


ciasto żurawinowo-pomarańczowe

ciasto żurawinowe

Ciasto żurawinowe to jedna z tych pozycji kulinarnych, których jakoś nigdy wcześniej nie miałam okazji nigdzie spróbować. Suszona żurawina a i owszem...pojawiała się tu i ówdzie, ale nigdzie nie trafiłam na ciasto ze świeżą żurawiną. Pomyślałam sobie, że musi być pyszne łącząc w sobie słodycz ciasta z kwaskowatym posmakiem tego zdrowego owocu. I nie myliłam się ! Ciasto wyszło fenomenalne i ma już swoich fanów :-) Zostałam nawet poproszona o przygotowanie go na Święta, więc chyba zagości w rodzinnym repertuarze na dłużej ;-)

Teraz akurat jest sezon na świeżą żurawinę, ale jeśli nie znajdziecie jej nigdzie w pobliskich warzywniakach albo na rynku to śmiało możecie użyć mrożoną żurawinę do tego przepisu.

W tym przepisie użyłam również orzechów pekan, bo bardzo je lubię, ale z powodzeniem można tu użyć orzechów włoskich, które są tańsze.

Przepis znajdziecie poniżej, najpierw jednak zerknijcie na kilka żurawinowych fotek...ach jak one smacznie wyszły :-)

żurawina

żurawina

żurawina

żurawina

żurawina


Składniki :

* 4 szklanki mąki - ! szklanka ma mieć 250 ml, ja używam miarki "cup" właśnie o tej pojemności !
* 2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1,5 łyżeczki soli
* 2 szklanki cukru + 1/4 szklanki do zasypania żurawiny
* 4 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny przekrojonej na połówki
* 2 łyżki tartej świeżej skórki pomarańczowej
* 2 jajka
* 1 szklanka soku z pomarańczy
* 1 szklanka wody
* 2/3 szklanki oliwy lub oleju
* 2 szklanki posiekanych orzechów pekan lub włoskich

Zobaczcie na zdjęciu jak duża wychodzi porcja tego ciasta :

ciasto żurawinowe


Przygotowanie :

1. Przekroić żurawinę na połówki i zasypać 1/4 szklanki cukru i odstawić na bok.

2. Zmieszać ze sobą mąkę, sodę oczyszczoną oraz sól - odstawić.

3. W kolejnej misce zmieszać ze sobą 2 szklanki cukru, skórkę pomarańczową oraz oliwę.

4. Dodać jajka i wymieszać.

5. Powoli dodać do powyższych suche składniki (mąka, soda i sól), następnie sok pomarańczowy i wodę.

6. Gdy wszystko już ze sobą zmieszamy to dodajemy posiekane orzechy oraz żurawinę.

7. Gotową masą wypełniamy nasmarowane tłuszczem małe foremki. 

8. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 C przez 35-45 minut, sprawdzając na koniec patyczkiem czy ciasto nie przykleja się do patyczka.

UWAGA ! Przepis przystosowany jest do małych foremek, ja miałam ich za mało i użyłam również dużej keksówki (prawy górny róg na zdjęciu powyżej) i był to błąd ! Ciasto w keksówce nie upiekło się oczywiście w tym czasie co reszta. Możecie piec oczywiście dłużej ale może być wtedy bardziej spieczone z wierzchu. 

* Przetestowany czas pieczenia ciasta w keksówce to 65 minut, ale pamiętajcie by sprawdzać, bo każdy piekarnik jest inny.

Małe foremki okazały się doskonałe, wyglądają cudnie, można takie małe porcje rozdawać najbliższym :-) Kupiłam je ostatnio w Tesco i wiem, że są w ciągłej sprzedaży.

ciasto żurawinowe





2 komentarze:

  1. Kasia, jak to wygląda.... mniamuśnie... Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) Ola obiecuję następnym razem jak zrobię podzielić się z Tobą ;-)

      Usuń