wtorek, 27 stycznia 2015

Jajka pieczone z awokado

pieczone awokado

Awokado...owoc niebanalny, o ogromnych właściwościach leczniczych. Dla niektórych fenomenalny, dla innych  niczym mydło. Ci, którzy już trochę znają Jegomościa, wiedzą, że awokado i jajko to mariaż wprost idealny :-)

Czy wiecie, że ?

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Ale uwaga - awokado jest najkaloryczniejszym z owoców
Awokado to owoc o dużej zawartości tłuszczu. Można nim np. smarować pieczywo, a będzie tak samo smaczne jak z masłem, ale zdrowsze, bo kwasy tłuszczowe obecne w awokado chronią serce.

Kwas oleinowy z awokado obniża poziom cholesterolu


W średniej wielkości awokado (270 g) jest aż 41 g tłuszczu. Inne owoce zawierają go tylko w śladowych ilościach (0,2-0,4 g). Jest to jednak tłuszcz dobroczynny dla zdrowia – kwas oleinowy, który ma zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu, a ponadto przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi.
 Do wartości odżywczych awokado należą : likopen, potas, witaminy C, E, A, z grupy B, luteina i zeaksantyna. 

  • Dzięki obecności tłuszczu w awokado, składniki innych produktów są lepiej przyswajalne, i tak na przykład nasz organizm przyswaja 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów, jeśli jednocześnie dodamy awokado do sałatki.
  • W tym wspaniałym owocu jest też bardzo dużo potasu, który reguluje ciśnienie krwi i czuwa nad prawidłową pracą serca.
Jak widzicie ten owoc to same dobrodziejstwa ! Więc z przyjemnością podzielę się z Wami kolejnym pomysłem na jego wykorzystanie w Waszej kuchni :-)




Jak to zrobić ?

Przygotowanie jajka zapieczonego w awokado jest bardzo proste, potrzebujemy do tego piekarnik, awokado, jajka i około 30 minut naszego czasu :-)

Awokado po umyciu rozkrajamy na połówki i łyżeczką delikatnie wydrążamy trochę miąższu, żeby zrobić miejsce jajku. Często jajka są spore, a awokado małe i mimo wydrążenia nie będzie Wam się chciało zmieścić całe jajko - proponuję wtedy odlać odrobinę białka.

Po wydrążeniu jajko umieszczamy w naszym awokado delikatnie wlewając tak, by nie naruszyć żółtka. Następnie jajka doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem.

Warto  przed rozpoczęciem prac przemyśleć sprawę technicznie ;-) Żeby awokado nam się nie bujało na blaszce, rozlewając przy tym białko, proponuję przygotować "gniazdka" z folii aluminiowej, które pomogą nam utrzymać połówki awokado nieruchomo. Zobaczcie na zdjęciu poniżej.

Jak wszystko mamy już ułożone to wkładamy do piekarnika na 200 C i pieczemy około 20 minut - zerkajcie już jednak po 15 minutach, ważne by białko było ścięte.


Tak upieczone awokado warto podać w towarzystwie warzyw. Jest pyszne jak po wierzchu posypiemy je pietruszką i szczypiorem. Ja do tego, obok świeżych warzyw, podałam też groszek z puszki...mmmhmmm pyyycha ;-)

Smacznego !




2 komentarze:

  1. Bardzo prosty ,zacny przepis na smaczne i zdrowe śniadanko :) Mam avocado ,mam jajka ,szczypiorek,natkę także ....do dzieła :) kroi się pyszne śniadanko jutro :) Zostaję fanką Twojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bozena chaudhuri16 listopada 2016 14:27

    A tym pysznym daniem zamierzam sie raczyc w weekend :) bardzo lubie i avocado i jajeczka szczegolnie od kur zielononozek :))

    OdpowiedzUsuń