czwartek, 3 marca 2016

Ricotta z kumkwatem




Dzisiaj po raz kolejny myślami przenoszę się na Sycylię. Wciąż pozostaję pod wrażeniem tego miejsca i kuchni, którą miałam okazję tam poznać. I bardzo staram się i Was choć na moment swoimi zdjęciami przenieść do tego świata.

W agroturystyce Państwa Valenzianich co rano na śniadania dostawałyśmy różne sery...a pośród nich RICOTTA. Niesamowicie delikatna w smaku, doskonała sama w sobie, bez dodatków. Fantastycznie komponowała się z miodem czy marmoladą z pomarańczy ale też ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Ricotta, którą znajdziemy na naszych półkach jest niestety trochę inna zarówno w konsystencji jak i w smaku, ale postanowiłam dać jej szansę i przygotować z niej śniadaniowy przysmak z sycylijskim kumkwatem. Wyszło przesympatycznie ;-) Możecie taki przysmak przygotować również jako deser.

Nie podaję Wam dzisiaj dokładnych proporcji składników, bo myślę, że z powodzeniem przygotujecie według własnego uznania odpowiednią dla Was konsystencję i smak.

Jeśli nie macie świeżych owoców pod ręką to dodajcie jakąś pyszną konfiturę. 

Moją wersję przygotowałam z następujących składników :
  • ricotta
  • mleko kokosowe
  • migdały
  • nasiona chia
  • syrop z agawy
  • świeży kumkwat

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz